One Mississippi, Two Mississippi, Three Mississippi

Vi lämnade New Orleans för att köra upp längs med Mississippifloden på Hwy 61 lyssnades till Bob Dyland's "Highway 61 Revisited". Vi lämnade träsken för den grönskande skogen med grenar hängande över vägen, bördiga majsfält och små söta sydstatsstäder.  Fösta stoppet blev staden Natchez precis vid Mississippifloden. En del vackra gamla byggnader och ett mysigt downtown bjöd Natchez på, samt en fin utsikt över floden. Sen körde vi vidare genom Port Gibson, historiska Vicksburg och till delstadshuvudstaden Jackson. Här hade vi nog förväntat oss lite mer att göra och en liten roligare stad. Men så mycket till downtown bjöd inte Jackson alls på. Istället var Jackson som allt för många amerikanska städer där allt har spritt sig ut till förorterna och downtown har i princip dött. Det blev lite shopping på ett köpcenter, bio, vi fick se lite fotboll på tv och så blev det ett besök på The Mississippi Museum of Art. Det senare var trots allt ett mycket trevligt museum!
 
Mississippifloden i Natchez.
 
Besök på en lokal restaurang i Natchez där vi åt utsökta Pulled Pork Sandwiches.
 
Hwy 61
 
Shopping i Jackson.
 
Lunch utanför Mississippi Museum of Art.
 
Mississippi Museum of Art.
 
Hur vackert Mississippi än var så bjöd det på en del dödtid med inte allt för mycket att göra och se. Antar att det mest är atmosfären, maten, naturen och de trevliga människorna man kommer för.

Sweet Home Louisiana

Slutligen hade vi då kört genom ungefär halva USA (i östvästlig riktning) och tagit oss hela vägen ner till södern. Den första av söderstaterna vår bil korsa var Louisiana. Louisiana! Träden, vattnet och träsken tog snabbt över synfältet och vi landade i småstaden Lafayette för att därifrån åka på en tur ut i träsket. Tidigt på morgonen (efter en natt i Lafayette) satte vi oss alltså i en liten båt med ett gäng andra turister och åkte ut i träsked vid Lake Martin. Vädret var tyvärr inte riktigt till vår fördel, men häftigt var det ändå! Såg en hel del hägrar i olika färger, lite andra fåglar, spindlar och så några alligatorer. Men jag tyckte framförallt träden och de stora näckrosorna var häftigast att se.
 
Förnödenheter kan man hitta även i träsket.
 
Alligator
 
Träsk
 
Stor näckros
 

Efter besöket i träsken ch lite tid på ett shoppingcenter i Lafayette åkte vi så slutligen (till Matildas stora glädje) till New Orleans! Här stanna vi två nätter och nästan tre hela dagar. Fin stad! Många vackra hur sm ger en känslan av att man åkt tillbaka innan inbördeskriget (tänk Borta med vinden, men i lite mindre storlek), live musik överallt (gator, cafeer och restauranger), varmt och massvis med glada människor. New Orleans har lite två sidor (eller den har säkrt fler, men som turist ser man mest två stycken). Det är delvis den trevliga, mysiga New Orleans beskrivet ovan, och så den överdrivna "Sunny Beach"- känslan (och så gånger tre) som återfinns på Bourbon Street med neanskyltar, överflöd av barer, strippklubbar, möhippor, fulla ungdomar, fulla medelålders kvinnor i grupp och alladels för mycket maragarita. Inte riktigt det vi var ute efter iaf. Men allt annat av New Orleans var så himla trevligt att man kunde bortse från detta ändå! Inte heller märker man av Hurricane Katrina när man är inne i de centrala delarna, det är mer ute i de fattigare förorterna som det fortfarande finns massor med spår efter Katrina.
 
New Orleans
 
French Quarter i New Orleans.
 
Parad inne i French Quater.
 
Bourbon Street och "Beads".
 
Jazz i New Orleans.

"Don't mess with Texas"

Efter Grand Canyon och Flagstaff förtsatte bilen delvis längs med gamla Route 66 och den nya Hwy 41 precis bredvid. Nu var det mest att köra på för att ta oss ner mot Louisiana och målet New Orleans. Fast även om man kör på behöver man vila, se och uppleva saker. Efter Arizona körde vi in i delstaten New Mexico och som väntat var det mest öken och prärielandskap här. Stanna till i några "route 66 samhällen" med massa motel, diners och andra kvarlevor från bilresornas storhetstid. Vi letade och fyndade indianhantverk och åt hamburgare med Milkshake (precis på amerikanskvis) på ett gamalt diner.


Route 66


Hamburgare och Milkshake på Earl´s diner i Gallup, New Mexico.


Solen går ner över New Mexico.

Motellrum i Tucumcari, New Mexico.

Efter lite mindre än ett dygn i New Mexico (och bytt en tidszon) åkte vi in i myten Texas och förflyttades oss ytterliggare en tidszon. I början var det mest prärielandskap med små buskar men snart övergick det mer till frodiga platta odlingslandskap. Första stoppet i Texas blev Amarillo med Cadillac Ranch (fortfarande längs med Route 66), sedan lämna vi den klassiska vägen för att köra söderut. En natt spenderades i Forth Worth (precis utanför Dallas) och här upptäckte vi snabbt att det är löjligt varmt i Texas och södern ( ca 37 grader kl 20 på kvällen!), så i Fort Worth blev det den första kvällen att försöka hålla sig inne. Svalka sig med en Frapuccino på Starbucks och spendera nån timme på SuperTarget. Forth Worth är i övrigt kän för sina Rodeoshower och vildavästern område. Dessa shower var ju naturligtvis inte aktuella när vi var där, men lite vildavästern vibbar fick vi innan bilen åkte vidare mot Austin. I Austin var det nästan lika varmt (hur kan folk leva i denna värme!) och det blev att gå snabbt mellan butikerna i det mysiga området SoCo där vi spenderade en kväll. Austin var överhuvudtaget en positiv överraskning, och en inte fullt så "amerikansk" stad. Folk kändes mer avslappnade och klädde sig mer som folk gör i Europa. Att det dessutom är födelseplatsen för Whole Foods och det är livemusik på var och varannan bar och restaurang gör saken bara ännu bättre!


Cadillac Ranch utanför Amarillo, Texas.


Texas


Forth Worth


Comboystövlar.


Austin i kvällsljus.

Ett sista stopp i Texas blev det charmiga lilla samhället Luling (som ligger precis utanför Lockhart, aka "The BBQ capital of the world") där vi åt riktiga Texas Ribs med våra bara händer och drack Dr Pepper för att verkligen få i oss det sista av Texas. Riktigt, riktigt gott var det också! (Eller ja, Dr Pepper kanske inte riktigt är en hit)


Texas BBQ i Luling.

On the Road

Efter en helg i fantastiska San Francisco hämtade vi ut vår "Red Bullet", tryckte ner alla våra saker i babageluckan och begav oss österut, mot målet New York. Men att nå dit är tänkt att ta 31 dagar så det får bli några mål på vägen. Första målet var Yosemite National Park (uttalas josemight) ca 7 h från San Fran. Hät ute sov vi (jag, Matilda och Maria, som var med en bit påvägen) två nätter och spenderade en dag med att vandra i denna vackra park. Lite synd dock att så många andra oxå tyckte det var en fin park  och det stundtals nästan kändes lite fullt med folk (i alla åldrar och storlekar), och att vissa delar av trailens dessutom var asfalterade förstörde känslan av att vara i naturen lite. Men lyfte man bara på huvudet belönades man av fantastiska vyer, vattenfall och storslagen skog. Hade kunnat spendera fler dagar vandrandes här!


Yosemite Falls


Vandring i Yosemite upp till vattenfall


Nevada Fallls


På toppen av Nevada Falls.


Efter naturupplevelse och lite av det livet bar det istället av sydöst mot lite glamour i Las Vegas! Vad kan man säga om denna stad? Den är helt enkelt fantastisk och konstig och surrelatistisk och alldeles, alldeles underbar. Matilda beskrev det som en evig festival, och det ger nog delvis en bra bild av staden. Där är fest, sol och glada människor konstant och på alla tider på dygnet ser man folk gå mer öl eller färgglada drinkar i händerna, spela, shoppa eller bara njuta av tillvaron. Och då har vi inte ens kommit till de fantastiska, roliga och stundtals imponerande byggnaderna med eiffeltorn, venedigs kanaler, empire state building, colusseum, paris i mini, tropiska pooler och mycket mer. Man kan lätt spendera veckor här och fortfarande bli överraskad. Vi spenderade vår tid i Vegas med att bara kolla på allt, testa nattlivet lite lätt, ligga i poolen (när det är över 35 grader går det knappt att vistas nån annanstans), äta gott och såklart så var vi tvugna att testa på att spela lite :).


Vårt hotel the Flamingo.


Inuti casinot Paris, men en riktig känsla som om man vore just i Paris.


Ute i Vegas. På klubben spelade dessutom en svensk dj!


Vegas


Testa på att spela lite.


Efter två dagar i Vegas var det dags för Maria och lämna oss och flyga tillbaks till San Diego. Nu var det bara jag, sysyeryster, Red Bullet och vägen. Nästa mål: Flagstaff och Grand Canyon! Flagstaff ligger längs med gamla Route 66 och ser ut därefter med motel, diners och kitschiga skyltar. Men staden har också ett mysigt downtown där det var en musifestival när vi var där. För att se soluppgången över Grand Canyon gick vi upp redan kl 2.30. Trots et hann vi tyvärr inte hela vägen till den lookoutpointen som vi tänkt oss utan fick ta första bästa. Trötta och lite stressade att hinna till soluppgången var det första jag gjorde när vi kom fram till lookoutpointen att trampa snett. Typiskt! Ingen värre stukning, mden ont gjorde det och inte gick det sådär jätte bra att som planerat gå ner lite i canyonen. Men det blev några väldigt fina utsikter med den imponerande canyonen!


Trött och lite frusen i väntan på soluppgången.


Soluppgång i Grand Canyon.


Grand Canyon.



Cali som i California

Det har gått lite tid mellan inläggen nu. Men så är det att resa ibland, mycket händer, mycket intryck, mycket att se och mindre tid att hålla igång en blogg. Lite bilder och uppdateringar har jag försökt lägga upp på facebook dock. Men nu ska vi se om jag kan få liv i bloggen igen och hålla igång den i ca 1 månad till innan det är dags för hemresa till Sverige!

Efter semestern på Hawaii blev det lite fix och trix i San Diego. Tvätta, packa om, skypa massa och dylikt. Sen på måndagen den 27 maj lämnade Maria in sin nyckel (tack för att jag fick bo hos dig!) och vi hämtade upp Linda för att påbörja roadtrippen längs Highway 1! Highway 1 eller Pacific Highway går till största delen längs med kusten från San Diego upp till San Francisco. Första dagen gick i stort sett åt att köra igenom LA genom Laguna Beach, Newport Beach, Santa Monica och Malibu. Otroligt att folk kan bo såhär direkt vid stranden! Natten spenderades i Morro Bay, en mysig liten fiskeby. Andra dagen fortsatte med vackra kustvyer på färden norrut, många fotostopp och slutligen fisk och vin på pieren i Santa Cruz. På det stora hela var Hwy 1 en väldigt vacker väg med storslagen och varierande kust!


Hwy 1


Hwy 1


Morro Bay

Slutligen kom vi iaf fram till målet, San Francisco. Trots höga förväntningar, då alla tycks gilla San Fran, så blev man ändå glatt överraskad. En så mysig stad! Kanske inte så mycket sevärdheter i sig, men en så trevlig stad att bara vara i! Dessa fantastiska hus är verkligen överallt och man tröttnar aldrig på att se dem. Linda stannade i San Fran i två dagar och tillsammans strövade vi tre omkring i San Fran, njöt av värmen i en park och hängde på det supertrevliga hostelet. Sedan den 1 juni landade äntligen den andra syster Lundquist i USA (samtidigt som Linda flög tillbaka till San Diego). Matilda var här! För att på bästa sätt upptäcka San Fran hyrde vi cyklar en dag och cyckla över Golden Gate bron (så coolt!) och utmana San Fran's backar för att besöka gaykvarteren Castro. Det blev också ett besök på det mytonspunna Alcatraz. Där fick vi en mycket bra självguidad audiotur och det var riktigt häftigt att besöka ön och se allt med egna ögon. Överhuvudtaget är, som sagt, San Fran väldigt trevligt att bara hänga i och jag hade nog kunnat stanna hur länge som helst där! Dessutom bodde vi på ett väldigt trevligt hostel med mycket som händer och trevliga människor. Man kan bara älska San Francisco!


Fisherman's Wharf i San Francisco.


The worlds most crookedest street


Njuter av kvällssolen och ett glass vin med Linda och Maria


San Fran


Cykeltur i San Fran


Golden Gate bron


Alcatraz


Audiotur på Alcatraz

RSS 2.0