Vecka 3

Första omgången inlämningsuppgifter är nu inlämnade! Men så mycket andningsrum blir det inte för det utan det är bara direkt på det igen och börja med de nya inlämningsuppgifterna och grupprojektet. Det är så de jobbar här i Guelph. Men trotts det ganska tidskrävande tempot det har här så är det otroligt vad man hinner med mer under veckorna och helgerna här!

I veckan upptäckte jag och Stine att vi har en lokal liten affär precis runt hörnet som säljer lite smått o gott till ett något högra (ganska dyrt) pris. Dock så måste ju nya upptäckte testas så i denna andra bestämde vi oss för att ta sedan dit man kommer och testa kanelbullar på burk. Detta är alltså en tub man köpen i kyldisken som innehåller färdigrullad kanelbullar och en lite burk glasyr som ska appliceras efter 8 min i ugnen. Resultatet var inte någonstans i närheten av vanliga, svenska, hemmagjorda kanelbullar, men de gick dock att äta.
Kanelbullar på burk.

I helgen fick vi tillfället att följa med till en tubing park för att testa på tubing, där man åker nedför en backe i en stor gummiring. Roligt och fartfyllt!


Anna och Stine taggade för tubing


Tubing

I övrigt har veckan fyllts med en massa skolarbete, lite träning, nån öl på den lokala puben, ett biobesök, en utekväll på en klubb som inte dominerades av 17-åringar, ett evigt skoputsande för att få bort all salt de envisas med att dränka vägarna i här, några otroligt roande videoföreläsningar från två svenska herrar i Introduktion till GIS, en och annan skypedate med fina kompisar, ett par nya rejäla varma vinterskor och så har det bjudits på dubbla stämplar på kaffekortet hela veckan så en och annan kaffe har allt slinkigt ner oxå.


Promenad i snölandskap.

University of Guelph

Tänkte jag skulle ta er på en lite första rundtur runt campus och studierna här. Det är ändå här jag spenderar den största delen av min tid. Man skulle tom kunna säga att det är för att plugga som jag är här.



Mitt på campus, University center. Här finns massa restauranger, caféer och det mesta av det administrativa.



Utsikt från bibiliteket mot Johnston Hall med tornet. Det finaste huset på Campus och även lite av en symbol för Universitetet.



Campus. Biblioteket till vänster och UC (University Center) längts ner.



Inuti UC, matplatser i anslutning till den största food courten.

Jag läser alltså nu tre kurser på plats i Guelph och så är tanken att jag ska läsa en distanskurs i GIS (Geografisk Informations System) hemifrån Sverige. Den senare har jag inte riktigt kommit igång med än eftersom det varit rätt mycket i mina andra ämnen och att jag inte direkt har några bestämda deadlines i distanskursen utan kan fördela arbetet själv. De jobbar mycket med kontinuerliga inlämningar här så man har verkligen alltid något som ska lämnas in mycket snart. Det är bra på så sätt att man tvingar följa med i undervisningen hela tiden och inte bara kan skjuta upp allt till tentaperioden. Men samtidigt är det ganska stressande att ha så många inlämningar hela tiden och att man egentligen aldrig har något andrum eftersom man så fort man har lämnat i en uppgift har en ny att jobba med.



McKinnon, en av byggnaderna där jag har lektioner två gånger i veckan.


Ekorrar, både svarta och bruna, med lurviga svansar finns det gott om på campus. Ser ni de två som sitter i trädet? :)


På lektion i de klassiska bänkarna man ser i amerikanska filmer. Precis så man får plats med ett block. pennor och penskrin är dock lite svåra att hantera i dessa stolar (för att inte tala om mobil, vatten och en ev. lunch eftersom man ibland knappt har någon rast alls runt lunchtid).

De tre kurserna jag läser på plats är en kurs i risk bedömning inom ingenjörs problem, en geologisk statistik kurs om när man t.ex. tar jordprover och hur dessa sedan kan beskrivas statistisk och slutligen en kurs i flodområdes system design. De förstå två handlar än så länge båda om statistik, och då jag redan läst Matematisk Statistik hemma vore det konstigt om jag inte vore expert på ämnet när jag kommer hem igen. Geostatistic kursen hoppas jag kunna ha användning för när det blir dags för exjobbet. Flodområdes kursen är väldigt intressant och känns just nu som en väldigt verklighetsbaserad kurs där jag får tillfälle att repetera massa hydraulik och hydrologi och sedan applicera det på verkligheten. Kanske inte bli så himla mycket ny information denna termin, men efterfarenheten att jobba på nya sätt, med nya människor kan jag ha mycket nytta av. Även om det är lite frustrerande att ibland gå tillbaka till högstadienivå med excel istället för Matlab eller andra kalkyleringsprogram, "trial and error" istället för miniräknarens solver och framförallt handskrivna papper och rapporter utan vidare struktur istället för hederliga word och standard format.



Favorti studieplatsen i det ganska nybyggda Science Complex. (Det är även här de tycks ha bäst kaffe)



Flitigt studerande på favorit studie platsen med Stine och Anna.

Off Campus

Det tar sin lilla tid att komma in i studierna här och lära sig hur systemen fungerar, hur inlämningsuppgifterna ska se ut, vad som förväntas av en o.s.v. Denna vecka kom studierna snabbt ikapp en och nu hopar sig inlämningsuppgifterna och jag har minst sagt mycket att göra. Därför kan det vara väldigt skönt att komma bort från campus, skolbyggnader och studier för en stund och upptäcka andra delar av Kanada.

Förra helgen var vi på en utflykt inte så lång härifrån: Downtown Guelph. Trots att Guelph är ungefär lika stort som Lund har centrum inte mycket att erbjuda. Där finns lite små butiker, restauranger, caféer och såklart klubbar/barer men inte mycket som kan roa en mer än någon timme. På lördag morgnar/förmiddagar finns här dock en farmersmarket där lokala förmågor säljer hemmagjord sylt, handkrämer, bröd, ost, hemma odlade grönsaker och frukter, kroatiska delikatesser och en massa annat. Väldigt mysig utflykt mål om man inte har annat att göra på en lördags förmiddag.


Svenske Anna köper ordentligt bröd på farmersmarket


Downtown Guelph


Fika med danske Stine, Anna och norske Linn i downtown Guelph

För att komma bort från småstaden Guelph några timmar tog vi ett litet gäng bussen in till Toronto i fredags för lite shopping och storstadspuls! Det tar ca 1 h med buss från Guelph till Toronto och man måste vara i god tid till bussen och stå i kö för att få en plats, trots att man har biljett. Annars riskerar man att missa första bussen och behöva vänta några timmar på nästa. Vilket ju hände oss dumma turister. Men man lär sig till nästa gång!


I väntan på bussen till Toronto blev det ett besök på den lokala diner för bl.a. amerikanska pannkakor.

Toronto känns verkligen som en stor stad med sina skyskrapor. Men får en lite mysigare känsla med spårvagnarna som går genom staden. Det ska vara världens mest multikulturella stad, och det syns verkligen på folket på gatan och restaurang utbudet. Tyvärr blev det bara ett ganska kort stopp i Toronto denna gång och vi hann inte se så mycket mer än shoppingstråket. Men fler besök till Toronto kommer det att bli för att på "riktigt" upptäcka denna stad, kanske se ishockey och framförallt så sig en tur upp glashissen i västra hemisfärens högsta torn, the CN tower!


Shopping i Toronto! Jag, Anna, tyske Svenja och finske Minni. Såklart var HM det första och viktigaste stoppet!

Igår, lördag, ordnades det utflykt från skolan tlli Niagarafallen. Kallt var det, men en väldigt häftig syn att se all denna vattenmassa. Som blivande vatteningenjör var jag i nördhimmelriket! Besökte först den lille pittoreske byn Niagara-On-The-Lake innan själva Niagara Falls, som har blivit ett litet wannabe Las Vegas med casinon och stora hotellkomplex. Istället för att slösa våra pengar på turistfällor som en IMAX-theater (typ 3D bio) eller ett Butterfly Conservatory hittade vi några stycken till Margaritaville och drack de största Margaritas vi någonsin sett (man fick behålla glasen!).

Niagara-On-The-Lake




Den mest kända av Niagara fallen "Horseshoe falls".


Margaritas på Margaritaville! Jag, Anna, Stine och Lina från Österrike.


Niagara fallen by night med ljus i olika färger.

Efter en helg med besök i Toronto och Niagara Fallen och tillslut ett väldigt förvirrande Zumbapass får man nog säga att jag känner mig redo att ta mig an ytterligaren en veckas studier! :)

The first encounter

Första skolveckan haft flutit förbi i alla hast och det känns snabbt som om man har varit här hur länge som helst. Veckan började med en "värmebölj" med tillhörande plusgrader. De australienska utbytesstudenterna frös som bara den medan vi andra mest ryckte på axlarna och försäkrade dem om att detta var varmt och att det skulle bli mycket kallare. Så sant som det var sagt har nu temperaturen sjunkigt ner mot -15 C. Lager och mössa är nyceklorden! Dock har vi blivit fösäkrade om att om dte blir kallare än -30 C så stänger de universitetet. Vilket hände två gånger förra året...



Annars så har inte det första veckan varit speciellt betungande. Det har mest varit diverse sociala plikter och försökt ordna "komma igång steg 2" (d.v.s. registrera på kurserna och komma igång med det). Första dagarna sprang jag runt som en yr höna för att leta upp rätt professorer och/eller personer att skriva på diverse papper, hämta ut kort och information och bara få rätt på saker och ting. Jag lärde mig iaf rätt snabbt att hitta runt på campus och i de olika husen i min jakt på underskrifter! De få lektioner jag har haft har verkat mycket lovande och kan nog vara mycket givande! Tror att även om det nog inte kommer att vara mycket svårare än hemma så tror jag att det kan krävas mer tid eftersom man har assignments och projekt att lämna in titt som tätt. Blir spännande att se hur man ska reda ut allt det!

Annars har vi i veckan hunnit med att gå på det mycket populära Trivia Night (typ quiz night) på den lokala student puben med den obligatoriska trivia dasen (till Ricky Martins she bang), besökt en av de andra student drivna caféerna och lyssnat på studenter som sjunger och spelar på Open Mike Night, testat utelivet i Downtown Guelph och trängts på dansgolvet med diverse lättklädda 19 åringar, jag har lärt mig att uppskatta närheten till Willys jag har hemma i Lund när det känns som om man inte gör annat än att gå fram och tillbaka till mataffären i kylan, testat på den kanadensiska varianten av step och konstaterat att de knappt har nån känsla för koreografi här, upptäckt the 1 dollar store där allt kostar runt 1 dollar så att man nu tillslut börjar få det lite mysigt på rummet och slutligen har jag joinat ett korpen volleyboll lag och signat upp för ett veckoligt spinning pass! Detta kan nog bli en mycket bra och händelserik termin!



Komma i ordning steg 1

Nu har här snart spenderats en hel helg i Guelph och Kanada. Kom fram rätt sent och något trötta i fredags kväll (lokal tid, vi ligger 6 h efter Sverige) och då hade jag lyckats stött på danske Stine på flyget som skulle bo i samma hus som mig. What are the odds!? Tillsammans med två kanadensare (men asiatiskt ursprung och däri något asiatisk matlagningstradition) bor vi i ett radhus/lägenhet i ett område som kallas East Village. Lägenheten har tre våningar: på första våningen finns där ett kök, ett matsalsbord och ett litet vardagsrum. På andra våningen bor jag och Stine i varsitt rum och har en delad toalett emellan oss. Sen på tredje våningen bor våra lägenhetskompisar Ken och Harriet. Stine och jag har varit ensamma i lägenheten fram tills nu idag så vi har gjort det mest tillsammans än så länge. Första dagen var det en del ärenden som behövde göras, t.ex. köpa täcke och kudde och annat smått, fixa ett kanadensiskt mobil nummer, handla mat och köpa internetsladd. Det roliga med Kanada när det gäller att handla saker är att de adderar skatt på allt du köper när du står i kassan. Du kan alltså gå runt i affären och tro att saker och ting kostar en viss summa och kanske t.o.m. tycker du gjort ett kapp, för att sen komma till kassan och märka att de lägger till mellan 10 och 13%! Hur dumt system är inte det! Detta vänjer man sig nog inte vid i första taget skulle jag tro...

Idag har vi bl.a. haft introduktions/välkomnast möte för alla nya internationella studenter med rundtur, lite lära känna varandra aktiviteter, massa information av diverse slag och sen en fashionshow med exempel på hur du klär dig för det kalla kanadensiska vädret (!). Det senare var väldigt underhållande för de skandinaviska studenterna i publiken! Trots att man satt där och näsan skrattade och tyckte att detta är ju självklart, så är det nog en del studenter som behövde detta. En del av dem har ju inte ens sett snö innan! De flesta utbytesstudenter verkar väldigt trevliga iaf och det är en hel del från Australien faktiskt. Ska bli kul att få chans att lära känna dem lite mer! Slutligen avslutades kvällen med att vi fick träffa våra s.k. LINK partners, d.v.s. en kanadensisk kompis som ska fungera som min kontaktperson/mentor och som ska kunna hjälpa mig med frågor om Guelph och studentlivet. Min kompis heter Molly och har studerat ett halvår i Linköping och verkar mycket trevlig! Jag funderar på att hänga på henne och hennes vänner som funderar på att starta ett volleyboll lag. Det gäller ju att passa på och göra så mycket roligt som möjligt här! :)

Imorgon är det meningen att skolan ska starta. Men några av mina kurser har än så länge inte lagt upp något schema på internet än så jag är just nu lite vilsen faktiskt. Lite klöddigt överlag med mina graduate kurser eftersom jag inte kan registreras till dem utan måste själv kontakta professorerna, och eftersom jag inte är registrerad kan jag inte få några mail om kursinformation. Så just nu ser det ut som om jag inte har några lektioner alls imorgon utan måste springa omkring på campus och försöka få reda på hur jag ska reda ut detta och träffa massa andra personer som jag måste prata med under första veckan. Första veckan kommer det nog bli en hel del förvirring, men det är ju väntat, men än är jag inte så orolig. Det mesta brukar ju lösa sig!

Annars så verkar University of Guelph vara ett trevligt universitet med massa olika sätt att aktivera sig på och många oliks aktiviteter, klubbar och arrangemang man kan gå med i. Snön lyser dock med sin frånvaro än, men det ska nog bli ändring på det oxå snart!



Utanför lägenhet nr 84 (dörren till vänster) där jag numera huserar.



Mitt rum. Rätt stort och med en hel del förvaringsutrymmen. Nästan så man känner man behöver köpa lite prydnadssaker bara för att fylla ut hyllorna lite mer.


Snart så

Imorgon smäller det! Det blev en hel del packning ändå tillslut.

Välommna till min nya blogg!

Det är här det börjar. Året 2012 har inletts och bakom oss lämnar vi gamla bekymmer och vedermödor, vi minns med glädje årets stora händelser och upplevelser, men framförallt ser vi framåt och påbörjar ett nytt slående år! Mitt eget år inleds fullt med pirr i magen, förberedelser, packning och förväntan inför ett halvår i Nordamerika! Den här bloggen ett av mina sätt att hålla kontakten med er där hemma, dela med mig av alla mina upplevelser och för att min egen skull ha något bestående att se tillbaka på när allt detta har tagit slut.

Så på fredag de 6e januari bär det iväg mot Kanada och staden Guelph. Guelph är en relativit liten stad utanför Toronto i delstaten Ontario i östra Kanada. Guelph grundades år 1872 och döptes till ära efter Kung George IV, vars familjenamn var just Guelph. Idag bor här ca 115000 människor och i Lovely Planet Canada kan följande citat hämtas: "Guelph is an attraktive spot To chilla for a spel. A student population keeps things lively, while attractive stone buildings exude a sense of history." Guelph verkar alltså inte skilja sig allt för mycket från Lund:).

 

Läser flitigt på om Guelph i Lonely Planet!

Det gäller att läsa på flitigt om Guelph med omnejd i Lonely Planet innan avfärd!


Under en termin ska jag alltså leva och studera i Guelph som en del av min utbildning till Civilingenjör i Ekosystemteknik. Exakt hur det blir med kurserna är inte riktigt spikat, men det löser sig snabbt när man väl är på plats! Just nu ser det ut att iaf bli en kurs i "Watershed Management" och "Risk Assessment in Engineerin", samt en GIS kurs på distans från Sverige. Men detta kan ändras snabbt och någon kurs kommer nog tillkomma. Den som lever får se helt enkelt!  Jag ska bo på campus i ett område som heter Easte Village, i en korridor med fyra boende i varsitt rum med ett delat kök och toalett. Ska bli jätte spännande och kul att få komma iväg, möta nya människor och framförallt lära känna ett nytt land!

Men allra först väntar de sista små förberedelserna och framförallt den stora utmaningen: Packningen!

 

Packningen något påbörjad.


RSS 2.0