25

"Den 25e smäller det!" med Magnus Uggla har jag alltid tyckt varit en passande sång för min del, för den 25e mars varje år smäller det! Och extra högt small det nog i år! 25 år den 25e! Närmare 30 är 20 år. Puh! Dagen kunde iaf inte ha firats på ett bättre sätt. Tack alla hemifrån för alla gratulationer, mail, sms och lyckönskningar! Tack alla i Guelph för att ni ville fira med mig och ändå göra denna söndag till en ganska speciel dag! Födelsedagsfirandet började så fort kl slog 00.00 på lördagskvällen. Shot va det här! Relativt tidigt nära morgon var vi några och åt frukost/brunch på Coras. Jag åt naturligtvis våfflor! Inte samma som hemma, men ändå våfflor. Dagen fortsatte med sol, lugnt, lite plugg, tårta i solen, en ordentlig middag med Hasselbackspotatis o tillslut filmkväll med nachos! Vilken natt/dag!


Klockan har precis slagit 00.00 den 25e! Freddie, jag, Anna, Clara o Stine.


Födelsedagspresenter! Hawaii boken från Stine, en flygresa till Hawaii från mina snälla föräldrar (TACK!) och chokladen med ljusen dök Anna upp med med tillhörande sång! (hon hade egentligen bakat en tårta, men en liten olycka hände när hon var påväg över..). Till presentsamlingen hör nu oxå en jätte fin nyckelring från den kanadensiska affären Roots från min kanadensiska kompis Molly. Så gulligt av henne!


Brunch/frukost på Coras. Svenja, Lina, Stine, Anna o jag.


Våffla!


Födelsedagstårta på eftermiddan!


Tårtan eller cheescaken. (Caramel brownie cheescake)

Tårta/cheescake i solen på baksidan.


Födelsedagsmiddag med Stine. Hasselbackspotatis, kött, en fin sallad och bearnaisesås
!


Slutligen filmmys och Nachos i vardagsrummet! (o ja, vi åt mest hela dagen:) )

Tiden har flygit förbi och nu är vi inne på nästsista skolveckan! Eller för min egen del är det mer eller mindre den sista eftersom mamma o pappa dycker upp om en vecka. Innan dess ska jag ha gjort klart alla mina inlämningar och börjat förbereda mig för slutproven så jag kan följa med dem runt i Kanada lite! Så detta kan bli den mest hektiska veckan hitills!


Grönt, grönt, grönt

På mindre än en vecka hann vi gå från vinter med -15 grader till vår och 15 grader! O sen bara ökade temperaturen och nu har vi haft högsommar med +25 grader i nästan en vecka! I mitten på mars! Helt otroligt, och så varmt och skönt! Detta väder är ca 20 grader över normal medeltemperatur i mars i detta område, och även en av mina professorer tyckte han behövde påpeka en gång till för mig att detta väder verkligen inte är normalt för Kanada i mars. Men jag klagar verkligen inte. Sommaren är här! Även om nästa vecka kanske lovar lite mer "normalt" vårväder med runt +15 (fortfarande över normalt dock!).

Som svensk är ju vädret alltid en av huvudsamtalsämnena vart man än åker. Men mycket annat händer ju också här. I helgen firade vi St Patrick's day i värme och strålande solsken! Mycket grönt och mycket öl :). Dagen påbörjades med att jag, Stine och Anna åkte ut till Freddie och Clara (några tyska tjejer) och hade en ordentlig brunch hos dom. Jag och Anna var naturligtvis tvungna att introducera resten för sillfrukost oxå, men sill, potatis och snaps. Sillen var ganska förvånande en hit! På eftermiddagen/kvällningen hölls det fest/kalas i mitt och Stine hus för att fira våra 25-årsdagar. En 50 års fest! Mest utbytesstudenter som dök upp men oxå en och annan kanadensare vi lärt känna. Eftersom vädret var så bra som det var kunde vi sitta ute hela kvällen fram tills mörkret och umgås, spela lite spel, lyssna på skandinavisk musik och dricka några öl. Kvällen avslutades på n irländskpub som sig bör. En lyckad dag/kväll alltså! Och för att göra helgen ännu lite mer svensk så visade de "The Girl with the Dragontattoo" på campus i söndags!




Brunch! Freddie, Clara, Stine och Anna.



Promenad till nästa fest i det fina vädret.


Skönt häng i solen på vår baksida. Alla naturligtvis klädda i grönt!


Födelsedagsbarnen!


Lek


Irländsk pub. Stine, Anna och Minni (Finland).


Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot slutet av vistelsen här! Om 1.5 veckor kommer mamma och pappa hit (lägligt nog precis innan och under tentaperioden) och fram tills dess ska jag ha gjort färdigt alla inlämningar, uppsatser och projekt så att jag kan följa med dem och resa lite innan finals. Och det är ju gärna så att det blir några extra uppgifter nu på slutet som lärarna glömt att sprida ut, eftersom de knappt planerar alls här! Lite stressad känner man sig allt! Mycket som ska hinnas med på liten tid nu. Samtidigt som man måste njuta av sista tiden här och allt vad Guelph och området omkring har att erbjuda!


Lunch i solen igår.



Min dag idag. Har suttit hela dagen ute i solen (eller skuggan när det börja bli för varmt) med min dator och skolarbete. Pluggat, lyssnat på liveband innifrån the Bullring bakom mig, njutit av solen, testat på Bobs Hotdog och fått en lite lätt solbränna. Såhär borde det vara varje dag!


Den kanadensiska våren?

Nu är våren här! Ja, eller med vädret här vet man aldrig riktigt vad som väntar bakom nästa krök. Denna vecka började med -15C och slutade med +15C. Otroligt hur vädret kan växla så mycket o så snabbt! Idag har iaf varit en helt underbar vårdag med blå himmel, strålande solsken och 15 grader. Låt oss hoppas att det fortsätter i denna riktning och att vinterjackan och vinterskorna kan glömmas bort nu.

Veckan har i övrigt flutit på så gott som vanligt med plugg, umgänge, aktiviteter m.m. Jobbar just nu på att det gäller att hinna med så mycket som möjligt innan tiden här är slut, det börjar ju ändå närma sig med stormsteg. Det gäller att testa alla resturanger, klubbar, barer och utflykter som erbjuds! För utom lite nya utekvällar och kulinariska upplevelser (som t.ex. Mac and Cheese, inte det godaste direkt) har vi i veckan set det lokala ishockey laget spela hemma match, besökt Toronto och åkt på en lönnsiraps "festival". Man kan hinna med rätt mycket bara man vill och försöker!

I fredags kväll fick jag för andra gången i mitt liv uppleva en ishockeymatch live när Guelph Storm mötte grannarna London Knights. Även om det var kul att ha sett hockey (som verkligen är nationalsporten här och ALLA bryr sig om hockey här) så var det väl inte direkt världens bästa match, eller ens något riktigt drag på läktarna. Det slutade iaf med att Storms förlorade med 5-1.


På ishockey med Marcos (Mexico), Minni (Finland), Stine och Anna.


Ishockey

Igår (lördags) blev det äntligen ytterligare ett besök till Toronto, som bara ligger en timme bort. Det var bara jag och Stine som åkte in för lite shopping, strosande och turistande. Efter en så effektiv shopping som möjligt gjorde vi stan. Titta på CN tower, promenera runt längs mysiga Queen Street och Kensington Market samt titta på alla frukter i Chinatown. Toronto är faktiskt en riktigt mysig stad med både höga skyskrapor och mysiga gator med små butiker, caféer och restauranger. Inte en stad som är sådär jätte inriktat på turister men ger man bara staden lite tid tror jag den har mycket att erbjuda. Och fler besök blir det definitivt för min del!


CN tower


Längs Queen Street.


Lunch på Eggspektation. Vi åt ägg såklart.

Sista utflykten i helgen gick till Westfield Heritage Village och deras lönnsiraps festival. Eller så mycket festival hade jag kanske inte kallat det. Men detta var en liten park där man hade byggt upp olika hus för att visa upp hur folk bodde, levde och arbetade under olika tidsepoker av Kanadas historia. Och i det fantastiskt fina vårvädret var det fullt med familjer som lärde sig hur man gör lönnsirap, hur folk var klädda på 1800-talet, hur mediciner användes, hur man gjorde tidningar, hur bilar såg ut förr i tiden m.m.m.m. En trevlig lite park, även om vi mest var intresserade av lönnsirapen. Men i vårvärmen var det väldigt mysigt att strosa omkring i skogen. Vi blev tom intervjuade och fotograferade av en man från Hamilton Spectator (en stad här i närheten). Så nu är man kändis i Kanada alltså :).


Får en lektion i hur man kokar lönnsirap.


Säven tappas ut lönnträder.

Hur folk levde på 1800-talet.

Testar på färsk framställd lönnsirap. Mums!

Slutligen avslutades besöket med pannkakor och lönnsirap.

En liten del av Sverige

Så var vardagen snabbt tillbaka, och visst kan det vara rätt sköt med en vardag också. Det var tom så pass att jag förra söndagen riktigt såg fram emot att komma till skolan på måndagen och sätta mig på favorit studie platsen i Science Complex med campus godaste kaffe (om än inte lika gott som vanligt hederligt svenskt kaffe) och sitta och pilla och leka med mina assignments. De tar liksom aldrig riktigt slut de där assignments. Så fort man lämnat in en dyker det upp två till. Dock börjar man ju lära sig vad som förväntas av en nu och man behöver inte lägga ner riktigt lika mycket tid på dem. Standarden på inlämningar här är inte direkt den högsta heller. Även om studenterna här verkar mycket kunniga i övrigt skulle man kunna tro att de aldrig skrivit en rapport innan. Många lämnar in assignments handskrivna (handskrivna!) och så gott som alla utelämnar en innehållsförteckning, inledning, slutsats och referenser. Så konstigt att något som har varit så självklart för för mig ända sedan högstadiet knappt alls används av studenterna här. Men å andra sidan för det ju bara mig att framstå i bättre dagar :).

Förutom fler inlämningar, lektioner, timmar i Science Complex och Open Mike Night på the Bullring har veckan bjudit på små delar av Sverige. Det började med att jag gjorde svenska köttbullar att bjuda mina huskamrater på! Sen åkte jag, Anna och Stine ut till min kanadensiska kompis Molly (som varit på utbyte i Sverige) för att baka svenska Semlor. Det tog sin lilla tid och torrjästen de har här fungerar nog inte riktigt lika bra som "vanlig" jäst, men gott blev det ändå! Vi gjorde tom vår egen mandelmassa (eftersom detta inte gick att hitta)!


Steker köttbullar.



Molly och Anna fyller semlorna med egengjord mandelmassa.


Resultatet! Inte illa om jag får säga det själv.


Inte alltid helt lätt att äta semlor.


Stine och Anna.




RSS 2.0