Reading Week = Roadtrip

Så var man tillbaka till verkligheten i Guelph efter en välförtjänt ledighet med en veckas roadtrip. Så skönt med lite ledighet och tiden bara flög iväg för en. Ville ju hinna med så mycket som möjligt och framförallt gärna utnyttja fördelarna med en bil. Så bar det alltså av förra fredagen mot huvudstaden Ottawa. Lite knackigt gick det allt först med att köra en automatare och det tog ett tag att vänja sig vid att man helt enkelt inte skulle använda vänster foten alls. Men efter en dag hade man nästan vant sig (även om jag verkligen föredrar en normal bil med växlar och koppling!).

Efter en massa bilköer runt Toronto kom vi iaf tillslut fram till vårt BnB i Ottawa sent på kvällen. BnB ägdes av ett övervintrat hippiepar med turban på huvudet. De var väldigt gulliga och pratglada och berättade gärna om andra gäster de haft. Huvudstadens största attraktion var naturligtvis Parlamentet, som inte är alls så gammalt som det först ser ut att vara. Dock var det väldigt vackert och det erbjöds en gratis tour genom det kanadensiska styret. Rekommenderas! Annars bjöd Ottawa på delikatessen Beavertails och det detaljerade och moderna Museum of Civilazation om Kanadas historia.


Stine, Anna och Linn framför parlamentet.


Utsikt från tornet Peacetower mitt i parlamentet.


Beavertails. Typ som Langos eller något liknande med något sött pålägg som t.ex. nutella eller socker och kanel.

Efter Ottawa var nästa stopp Quebec City. Direkt när vi kom in i provinsen Quebec slutade folk tvärt att prata engelska och alla skyltar var nu på franska. På ett McDonalds utanför Montreal kunde de knappt förstå våra beställningar på engelska. Verkligen som att komma till ett helt annat land där de knappt pratar engelska. Även folks beteende här (och folks stil) påminner mer om fransmännen än kanadensernas. Nästan lite som att komma hem till Europa alltså. Quebec City (eller den gamla delen iaf) är en mycket mysig gammal stad som grundades redan på 1600-talet (vilket är otroligt gammalt i nordamerikanska mått mätt). Vi spenderade två nätter och en hel dag här med att strosa omkring i mysiga kvarter, dricka våra första godkända cappuccino sen vi kom till Kanada och bara turista omkring. Dock bjöd vädret på -15 grader så det blev en det stopp i affärer och caféer.


Quebec City. Den stora byggnaden i mitten är Hotel Frontenac där MacKenzie King, Winston Churchill och Franklin Roosevelt planerade D-day.


Quebec City



Anna, Stine och Linn på Place Royal där Quebec först grundades.

Sista stoppet på vår roadtrip blev tillsist Montreal! Vilket också var den absoluta favoriten på resan med sin diversitet, storstadspuls men samtidigt mysiga gator med secondhand butiker och caféer och slutligen för shoppingen, maten och folket. Hade hela två och en halv dagar i Montreal till vårt förfogande men vi hade kunnat stanna längre. Dessvärre var vi ju tvungna att åka hem innan helgen så så det blev bara en kort upplevelse av nattlivet. Annars så shoppa vi lite, promenerade runt i gamla stan (som inte alls var lika mysigt som i Quebec), strosade runt i bland secondhand butikerna i Mile End och Plateau, besökte konstmuseum, åt gott och njöt av utsikten över staden från Mont Royal.


Montreal!


Montreals stolthet och "läckerhet" Poutine (pommes med ost och gravy). Inte direkt nån höjdare. men det var tvunget att testas!


Basilique Notre-Dame


Mile End


Musée des Beaux-Artes. Ett mycket bra konstmuseum, och helt gratis!


Inuti
Musée des Beaux-Artes. Scakpjäserna av Dalí.

Samanfattningsvis har det varit en mycket bra vecka och jag känner mig nästan redo att ta mig an den andra (och sista) delen av studierna. Nu är det bara halva terminen kvar och det gäller väl att få ut så mycket som möjligt av tiden som är kvar här. Öka takten sista kvarten! :)

Midterms, St Valentines Day and Reading Week

Har klarat av min först midterm! Eller, jag har skrivit min första midterm iaf, så bra bra tror jag inte det gick. Men veckan har även bjudit på alla hjärtans dag i kanadensisk (amerikansk?) stil med diverse blombud, några killar som klädde upp sig i kostym och tog med sig fiskespön med choklad hjärtan på kroken för att "fiska" tjejer och ett överdåd av cupcakes.

Tom "the Cannon" på Campus pyntades lagom till St Valentines Day


Studieplatser på den tysta femte våningen på biblioteket


Alla hjärtans dag!

Till helgen är det då äntligen dags för lite ledighet och den s.k. Reading Week (varför det kallas det är ett litet frågetecken, kanske man egentligen borde studera under denna vecka?)! Runt lunchtid på fredag hämtar vi ut vår lilla intermediate Hyundai och kör mot första stoppet Ottawa. Det är jag som är chauffören för veckan eftersom resterande är utan kör kort, har inte kört på flera år eller är för ung. Så det blir jag som styr bakom ratten! Planen ser ut som så att vi först spenderar en hel dag i Ottawa för att sedan kör ännu länge norrut mot den mer europeiska Quebec City för att spendera någon dag där innan slut destinationen, den stora staden Montreal. Kallt tycks det kunna bli under den kommande veckan men trots det ser jag verkligen fram emot att få turista lite, få se sig om, köra lite bil, stanna på små diners, besöka små maple syrap shacks längs med vägen (detta är tiden då detta guld tappas) och får uppleva de stora metropolerna Ottawa, Quebec och Montreal! Återkommer med en rapport!

Se upp i backen

Med midterms som närmar sig med stormsteg hade man ju kanske kunnat förvänta sig att allt skulle sakta ner lite och. Men icke, här kör vi midterms, assignments och projekt allt på en gång! Pressen i skolan börjar kännas lite nu och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte börjar bli lite trött på att plugga nu. Men då är det tur att man iaf är i Kanada! Och att en massa annat kul händer här och där mest hela tiden, bara man tar sig ut genom dörren. På tal om det så har temperaturen lyckats sjunka igen och igår var vi nere på -15 C, och då passade naturligtvis jag och Anna på att gå och handla. Brrr, usch och fy vad kallt!

Förutom diverse pluggrelaterade upplevelser har veckan bjudit på utgång och open mike night på den lokala student puben the Bullring. Himla mysigt! Helgen påbörjades med en tur till Blue Mountain (Ontarios bästa skidåkning) med Guelph Ski and Snowboard Club. Två timmar dit, 3 timmars kvälls åkning och sedan två timmar buss tillbaka till Guelph igen. Snabba ryck! Men så värt det! Så himla kul att stå på ett par skidor igen efter fyra år (!). Även om det tog några åk att riktigt våga och känna säkerheten. Och att varken jag eller Anna hade skidglasögon försvårade synligheten lite då det snöade samtidigt som hade igång snökanonerna. Till nästa gång ska jag köpa mig ett par coola skidglasögon! :)


Blue Mountain


Lycklig på ett par skidor


Anna och Alister (från England)

I plugg pauserna tittar jag för fullt efter billiga alternativ för att kanske ta en hel weekend i Blue Mountain i mars. Tiden liksom bara rinner iväg här och om en vecka har halva terminen redan gått! Snart finns det inte så många helger kvar att göra saker på. Det gäller väl att trycka in så mycket man bara kan på en helg från och med nu (och det samma gäller väl för veckorna oxå då), och så får vi hoppas på vårvärme snart oxå!

Annars har helgen bjudit på en hel del (för mycket?) plugg, all you can eat sushi, cocktails och en spontan utekväll på vad som nog börjar bli favoritklubben här the Albion med folk som är lite äldre än 17 år och som faktiskt har strumpbyxor på sig och inte går ut barbent i snö och -10C.


All you can eat sushi


Cocktails! Freddie (Tyskland), Anna, Stine och jag.


Min söndag. Assignments, kartor, google, statistic och kaffe.

Efter denna veckan fullt av midterms och annat (jag är väl dock typ klar med sånt efter tisdag dock) så är det äntligen dags för lite ledighet! På fredag hämtar vi ut vår bil och kör mot Ottawa. Roadtrip!

Survival of the fittest

Första månaden avklarad. Överlevt! Eller ja, jo det har man väl. Men på köpet har man blivit lite mer skoltrött, lite mer festsugen, mycket mer ressugen, längtan efter våren har ökat stort och man har fått uppleva en massa saker och framförallt träffat en massa trevligt folk. Jag tänker inte sammanfatta eller utvärdera mina upplevelser riktigt än, det kan ni helt enkelt se fram emot mot slutet av min tid här i Guelph. Men en dag som denna, då jag (och Stine) firar 1 månad i Kanada, krävs det ändå att man firar på nåt sätt. Dagen började med att jag slog på "stort" och drog till med en muffins till förmiddagskaffet. Dagen slutade sedan med två öl på den lokala puben för att riktigt fira denna stora dag. EN MÅNAD I KANADA!

Veckan som gått har annars flugit för bi i alla hast och mellan inlämningar och lektioner har det knappt hunnits med mycket mer känns det som. Eller man har nog hunnit med mer än vad man tror, men eftersom något man skulle kunna kalla en vardag har infunnit sig så sticker saker och ting inte ut lika mycket längre. Det blev en helg kvar i Guelph iaf med besök Downtown, ett biobesök, en fransk middag ordnad av de franska utbytesstudenterna och tid för studerande, umgänge och eftertanke. Det gäller ju att spara lite på krafterna och pengarna till den stundande "Reading Week" aka. sportlovet då det blir en Roadtrip till Ottawa, Quebec City och Montreal!


Cupcakes och kaffe i Downtown Guelph en lördags förmiddag med Stine och Anna.

I övrigt känns det som om våren är på antåg i Kanada. Det ryktas tom att det är den varmaste vintern på 40 år här. Vilket känns extra roligt när man läser om kylan i Europa. Låt oss hoppas att värmen håller i iaf och att våren verkligen börjar närma sig.


Vårvärma och strålande solsken på baksidan av huset.


Kloka ord i parken



Rätt så varmt nu

Veckan som kommer (eller som har börjat) kommer innebär en hel del pluggande för att hinna med allt innan lovet tar vid om lite mindre än två veckor. Men man ska nog oxå hinna med att ha massa kul oxå och till helgen blir det troligtvis lite skidåkning. Äntligen!

Bullring

En helt vanlig torsdag i Guelph: Assignments i oändlighet, sällskap, plugg, musik, sköna soffor och så en öl på det.



RSS 2.0